En kannata eläkeindeksin muuttamista, koska katson asiaa oman sukupolveni näkökulmasta ja haluan, että eläkettä riittää tulevaisuudessakin kaikille. On tärkeämpää, että eläke riittää elämiseen (kuten ruokaan ja asuntoon) kuin että se seuraa palkkakehitystä. On väärin, että muutenkin kasvavien kulujen (heikkenevä huoltosuhde, ilmastonmuutos ja muut ympäristötuhot, kasvavat hoivapalvelujen kustannukset jne.) maailmassa tulevia tulevia sukupolvia rasitetaan kohtuuttomilla kustannuksilla. Eläkeiän nostoa sen sijaan vastustan. Mielestäni on järkevämpää keskittyä töissä jaksamiseen ja työelämän joustavuuteen.

 

Eläkeindeksin muuttamisessa on myös huomattava, että siinä puhutaan työeläkkeen indeksin muuttamisesta eikä kansaneläkkeen. Työeläkeindeksin muuttaminen lisää rahaa muutenkin hyvin toimeentuleville eläkeläisille eikä millään tavoin auta kansaneläkkeen varassa eläviä.

 

Vihreät eivät kannata taitetun indeksin muuttamista:

 

Vihreiden tavoitteena on parantaa erityisesti köyhimpien eläkeläisten asemaa ja luoda eläkejärjestelmään mekanismeja, jotka varmistavat sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden. Nykyinen taitettu indeksi nostaa eläkkeitä jo hieman kuluttajahintoja enemmän. Pitkällä tähtäyksellä indeksin muutos tulisi erittäin kalliiksi. Laskun maksaisivat tällä hetkellä töissä olevat sukupolvet.

 

Muutos ei juuri vaikuttaisi köyhimpien eläkeläisten tuloihin, vaan hyöty valuisi suuria eläkkeitä saaville. Nykyisiä eläkeläisiä ja piakkoin eläkkeelle jääviä hyödyttävän muutoksen maksajiksi joutuisivat nuoremmat ikäluokat, joiden eläkkeitä on jo leikattu elinaikakertoimella. Se olisi iso tulonsiirto nuorilta rikkaimmille eläkeläisille. Mikäli työntekijöiden ja työantajien työeläkemaksuja nostettaisiin, kaventaisi se mahdollisuuksia kerätä veroja.

 

Vihreille vanhuspalvelun laatu ja terveydenhuollon rahoituksen turvaaminen on tärkeämpää kuin indeksimuutos. Lisää tietoa taitetusta indeksistä ja Vihreiden kannoista siihen löydät Vihreiden veropoliittisesta linjauksesta sivulta 15: http://www.vihreat.fi/node/6637