Breadcrumbs

Yhdyskuntarakenne ja kaavoitus

Olen nyt päättyvällä kaudella ollut VIhreiden edustajana kaupunkirakennelautakunnassa. Yksi tulevaisuuden ympäristön kannalta tärkeimpiä ja itseäni paljon kiinnostava lautakunnassa käsiteltävä asia on kaavoitus. Kaavoitus on maapallollemme tärkeää mm. yhdyskuntarakenteen hajautumisen estäjänä ja joukkoliikenteen elinehtojen parantajana.

Yhdyskuntarakenteella on hyvin tärkeä osa ilmaston kannalta. Tiivis ja ehyt rakenne mm. vähentää turhaa autoilua ja tuo palvelut jokaisen saataville lähietäisyydellä. Nykypäivänä onkin mielestäni käsittämätöntä, että vielä löytyy ihmisiä, jotka aivan tosissaan ja kovaan ääneen vaativat, että ihmisten on saatava rakentaa ihan minne haluavat. Minusta tällaisilla ihmisillä on omituinen arvomaailma. Itselleni ainakin on tärkeämpää säilyttää tuleville sukupolville vihreä ja elävä maapallo kuin taata sukulaiselle,  tutulle tai tuntemattomalle oikeus rakentaa kauas palveluista ja ajella, yleensä kahdella autolla, ees taas joka päivä.

Jotenkin ajattelin, että nämä ihmiset, jotka eivät arvosta ympäristöä, ymmärtäisivät sitten rahan päälle. Kaupungin talouden kannalta on kallista taata pavelut näille etäällä asuville esimerkkinä vaikkapa koulukyydit. Tälläkin hetkellä kaupungissa etsitään epätoivoisesti uusia säästökohteita.

Joukkoliikenne on myös ympäristön kannalta tärkeä asia. Jotta saadaan toimiva joukkoliikenne, tarvitaan tietty määrä ihmisiä sen reittien varrelle. Mikäli yhdyskuntarakenteen annetaan hajautua ihan miten sattuu, joukkoliikenteellä ei ole toiminnan edellytyksiä. Ja kaikkihan jo tietävät, mitä siitä seuraa. (Niin, tietenkin kaavoituksella on myös oleellinen merkitys pyöräilyn edellytyksille, mutta niistä on lisää vaikkapa täällä. On todella hienoa, että Jyväskylän pyöräilyseura seuraa aktiivisesti päätöksentekoa ja tuo pyöräilyn näkökulmaa asioihin.)

Nykypäivänä puhutaan paljon myös palveluista ja kuinka niitä viedään syrjäkyliltä pois.  Mielestäni kaavoituksen avulla on pyrittävä huolehtimaan, että syntyy sellaisia alueita, joille kerääntyy riittävästi ihmisiä säilyttämään peruspalvelut alueella. Palveluja kannattaa kuitenkin yhdistää eli tarjota yhteispalvelupisteitä, joista saisi peruspalvelut. Näitä jonkin verran jo onkin, mutta niitä voisi edelleen kehittää. En usko kaikkien palvelujen keskittämiseen yhteen isoon paikkaan, vaan ennemmin erilaisten palvelujen yhdistämiseen ja tuomiseen ihmisten keskelle.

Olen iloisena seurannut ja hieman vaikuttanutkin siihen, että Jyväskylän kaavoituksessa pyritään estämään yhdyskuntarakenteen hajautuminen. Maaseudulla asutus pyritään keskittämään kyläyhteisöihin ja kaupunkialueella tiiviiseen kaupunkimaiseen rakentamiseen. Kaupunkimainen asutus vaatii myös viheralueita ja kaupunkilaisten yhteisiä alueita. Hieman huolestuneena olen seurannut, miten kaupunkialueen tiivistymista halutaan kohdistaa erityisesti viheralueille. Se ei mielestäni ole hyvä idea. Tiivis rakenne vaatii väliin vihreää tai muuta "vapaata" aluetta.
© 2021 Minna Kilpala. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.