Breadcrumbs

Nyt se on tehty, kävin korjauttamassa näköni ja sanomassa "he hei" silmälaseille ainakin seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Olo ihan voittajafiilis, tein jotain, mistä olin pitkään haaveillut ja jota olin tavattomasti pelännyt.

Leikkaukseen mennessä olin aivan kauhuissani ja vielä ovella ajattelin kääntyä takaisin. Pakotin kuitenkin itseni jatkamaan perille asti. Ennen leikkausta sairaanhoitaja tarjosi mietoa rauhoittavaa, jotta leikkauksen aikana pystyy olemaan rennosti.

Itse leikkaus alkoi kasalla silmätippoja, joista osa kirveli. Kirvely meni onneksi nopeasti ohi, mutta tipat olivat silti epämiellyttäviä. Seuraavaksi piti asettua makaamaan ja lääkäri laittoi ensin ripsiin teipin ja sitten silmänlevittimen paikoilleen. Se ei ollut niin epämukava kuin etukäteen olin pelännyt. Itse asiassa se oli Se asia, jota etukäteen pelkäsin eniten. Vaikka luomet olivat kiinni, eikä pystynyt räpsyttelemään, tuntui kuitenkin sille, että sai räpsyteltyä.

Luomenpitimien jälkeen tuli taas lisää epämiellyttäviä tippoja. Tässä vaiheessa minua alkoi kauhistuttamaan, koska silmissäni tuntui olevan edelleen jonkin verran tuntoa jäljellä. Olin olettanut puudutuksen vievän kaiken tunnon. Seuraavaksi laitettiin läpän tekevä laite paikoilleen. Läpän teko oli leikkauksen kivuttomin osa. Katselin vain vihreää täplää ja sen jälkeen tähtitaivasta, enkä tuntenut mitään. Sen hetken vähässä näkökentässä pystyi kuitenkin havaitsemaan läpän teon etenemisen.

Läpän jälkeen tulikin ensimmäinen erittäin epämiellyttävä vaihe, kun lääkäri siirsi läpän sivuun. Pystyin tuntemaan ja näkemään, kuinka hän otti läpästä kiinni ja siirsi sen. Itse laserointi ei tuntunut millekään, lähinnä hieman haisi pahalle. Olotila tässä kohtaa oli lähinnä outo.

Laseroinnin jälkeen jatkuivat taas epämiellyttävät vaiheet, kun lääkäri siirsi läpän takaisin ja tasoitteli sen paikoilleen. Ensin jollain pienellä metallivälineellä ja sitten isommalla valkealla lastan tapaisella. Tässäkin kohtaa tunsin metallivälineen jokaisen liikkeen ja se oli hyvin epämiellyttävää. Lastan tapainen väline ei tuntunut juuri millekään. Joka väliin lisäksi huuhdeltiin, joka sekin tuntui epämiellyttävälle. (Toivottavasti en tässä kohtaa puristanut sairaanhoitajan kättä kipeäksi.)

Ensimmäisen silmän jälkeen huokaisin helpotuksesta ja odotin kauhulla toista. Toinen silmä oli pahempi, tai lähinnä sen loppuosa. Käytin nuorena liian paljon piilolinssejä, minkä seurauksena silmiini tuli verisuonia. Epämiellyttävän läpän siloittelun lisäksi lääkäri joutui painelemaan näitä verisuonia, mikä ei ollut ollenkaan mukavaa. Helpotus oli suunnaton, kun toinenkin silmä tuli valmiiksi.

Leikkauksen jälkeen mentiin puoleksi tunniksi lepäämään silmät kiinni ja jossain vaiheessa sain seurakseni seuraavan leikatun. Kokemuksia verratessamme huomasimme, että eri asiat olivat olleet meille kamalimmat. Oli todella mukavaa keskustella kohtalosisaren kanssa ennen ja jälkeen leikkauksen :)

Lopputarkastuksen jälkeen jatkoin apteekkin hakemaan tippoja. Onneksi oli sateinen ja hämärä päivä, eikä aurinko päässyt kiusaamaan. Apteekissa joutui hetkeksi laittamaan aurinkolasit päähän ja jonottaessa silmien roskantunne alkoi tulla jo häiriteväksi. Roskantunne tuntui samalle kuin silmään kuivahtanut piilolinssi. Odotin malttamattomasti kotiin pääsyä, jotta sain laitettua kosteutustippoja silmiin. Ne helpottivat heti.

Menisinkö uudestaan? Kyllä! Leikkaus kesti niin lyhyen hetken, että siitä kyllä selviää. Nyt kaduttaa vain, että odotin tätä näin pitkään. Toisaalta, tekniikka on kehittynyt koko ajan ja leikkaus nyt oli varmasti paljon turvallisempi ja kivuttomampi kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

in 

Artificial Intelligence and Cybersecurity

Theory and Applications

ISBN: 978-3-031-15030-2

Differential Privacy: An Umbrella Review

Abstract

Privacy-preserving analysis of data refers to possibilities of using personal information from individuals in a completely anonymous fashion. In a statistical sense, this means that statistics and models derived and learned from data are insensitive to individual observations. Differential Privacy as defined by Cynthia Dwork in (Dwork 2006) has become a popular approach for ensuring privacy. In contrast to earlier definitions, Dwork defined differential privacy as a relative guarantee that nothing more could be learned from data whether an individual observation is included or excluded from the analysis. This was achieved by adding random noise that is bigger than the effect of a change due to the largest single participant. The approach was referred as 𝜖-differential privacy. Such an actionable definition gave more room for practitioners to define how, for example, machine learning algorithms can ensure differential privacy. In this paper, we present an umbrella review on differential privacy related studies based on a methodology proposed by Aromataris et al. (Int J Evidence-Based Healthcare 13(3):132–140, 2015).

DOI: 10.1007/978-3-031-15030-2_8

My first article with Tommi Kärkkäinen is available here: http://airccse.org/V5N37.html.
Abstact:
Global software development using agile methods is commonplace in software industry nowadays. Scrum, as the agile development management framework, can be distributed in many ways, especially concerning how the key roles are presented in different sites. We describe here a single case study of a distributed Scrum, mainly for maintenance of the already constructed web portal. Using a qualitative method, both working well and challenging parts of the software work, as experienced by the project stakeholders, are revealed and discussed.  

I'm currently working with my next article. It will be systematic literature review of agile and/or Scrum usage as a management model in software maintenance.


© 2021 Minna Kilpala. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.