Breadcrumbs

Pian on taas lahjojen antamisen ja saamisen aika.

Erityisesti monet lasten lelut on pakattu moninkertaisiin muoveihin ja pahveihin sekä itse leluun nähden tolkuttoman suuriin pakkauksiin. Siinä on sitten aikuisilla jouluaattona hupia kerrakseen, kun lahjoja revitään näistä pakkauksista lapsille. Se ei pelkästään riitä, että pakkausmateriaalia on aivan liikaa, vaan lelut on myös kiinnitetty pakkausmateriaaleihin todella kovasti. Pidä siinä sitten yllä jouluiloa, kun pakkauksen purkaja epätoivoisesti yrittää saada lelua esiin ja lahjan saaja ei oikein jaksaisi odottaa purkamiseen kuluvaa aikaa.

Kun lopulta kaikki lahjat on lopulta saatu avattua, on hyvä verrata pakkausmateriaalien ja itse lahjojen määrää. Väittäisin, että useimmissa tapauksissa pakkausmateriaalien kasa on paljon suurempi. Lahjapaperikin on hankalaa, koska sitä ei voi laittaa paperinkeräykseen. Itse olemme ratkaisseet ongelman tekemällä lahjoille kangaspusseja. Joulun alla jätämme lasten kanssa pussit ulko-oven viereen tontuille, jotka vievät valmiit pussit Joulupukille.

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna jo syyskuussa. Tällä hetkellä ihmiskunta käyttää luonnonvaroja puolitoista kertaa enemmän kuin mihin olisi varaa. Mitä järkeä on käyttää näitä luonnonvaroja aivan turhiin pakkausmateriaaleihin? Mielestäni myös Suomessa pitäisi säätää laki, joka yksiselitteisesti kieltää turhat pakkaukset. Kaikkein kummallisinta on, että helposti rikkoutuvat tuotteet osataan usein jo pakata materiaalia säästäen käyttäen esimerkiksi ilmaa pehmusteena.

Jälleen koittaa se päivä, jolloin maailman tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuu. Se päivä on 22.8.2012.
(Ympäristöministeriön ja WWF:n tiedote

Käytännön elämän kannalta itselleni on erityisen vaikeaa ymmärtää, miksi koko ajan pitää kuluttaa jotain uutta ja lahdata vanhat kaatopaikalle. Monessa kohtaa kierrätys olisi helppoa ja kannattavaa. Erityisesti toivoisin muotimaailman hurahtavan yhä enemmän tuunaukseen ja kierrätykseen sekä hidastavan uusien mallistojen esittelyä. Tarvitsemmeko tosiaan monta kertaa vuodessa uuden muodin? Sama asia on rakennusalan kanssa - onko uuden rakentamisessa korjaamisen sijaan huomioitu myös kaikki tarvittavat uudet materiaalit?

Toinen minua erityisesti ärsyttävä asia on nykyisten laitteiden korjaamattomuus. Rikkoutunutta laitetta ei korjata, koska uuden saa halvemmalla. Missä vika? Olemmeko arvioineet maapallon luonnonvarat liian halvoiksi? Minun mielestäni ne ovat mittaamattoman arvokkaita eikä nykyisessä kulutusyhteiskunnassa pystytä mitenkään antamaan niille niille kuuluvaa arvoa.

Kolmas asia, jossa Suomessa mennään poskelleen on autoilu. Suomi on harvaanasuttu maa ja autoja tarvitaan, sille ei voi mitään, vaikka itsekin suosisin mieluummin joukkoliikennettä. Mielestäni tästä syystä Suomessa pitäisikin panostaa autoilun (kuten hiilidioksidipäästöt) haittojen vähentämiseen. Yksi tapa olisi poistaa sähkö- ja biokaasuautoilta ylimääräisiä veroja ja siten muuttaa Suomen autokantaa pienempipäästöiseen suuntaan. Lisäksi esimerkiksi biokaasulaitoksia voisi hyvin perustaa maatilojen yhteyteen (biokaasuauto ja teknologiaa tarjoava yritys).
© 2021 Minna Kilpala. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.