Pian on taas lahjojen antamisen ja saamisen aika.

Erityisesti monet lasten lelut on pakattu moninkertaisiin muoveihin ja pahveihin sekä itse leluun nähden tolkuttoman suuriin pakkauksiin. Siinä on sitten aikuisilla jouluaattona hupia kerrakseen, kun lahjoja revitään näistä pakkauksista lapsille. Se ei pelkästään riitä, että pakkausmateriaalia on aivan liikaa, vaan lelut on myös kiinnitetty pakkausmateriaaleihin todella kovasti. Pidä siinä sitten yllä jouluiloa, kun pakkauksen purkaja epätoivoisesti yrittää saada lelua esiin ja lahjan saaja ei oikein jaksaisi odottaa purkamiseen kuluvaa aikaa.

Kun lopulta kaikki lahjat on lopulta saatu avattua, on hyvä verrata pakkausmateriaalien ja itse lahjojen määrää. Väittäisin, että useimmissa tapauksissa pakkausmateriaalien kasa on paljon suurempi. Lahjapaperikin on hankalaa, koska sitä ei voi laittaa paperinkeräykseen. Itse olemme ratkaisseet ongelman tekemällä lahjoille kangaspusseja. Joulun alla jätämme lasten kanssa pussit ulko-oven viereen tontuille, jotka vievät valmiit pussit Joulupukille.

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna jo syyskuussa. Tällä hetkellä ihmiskunta käyttää luonnonvaroja puolitoista kertaa enemmän kuin mihin olisi varaa. Mitä järkeä on käyttää näitä luonnonvaroja aivan turhiin pakkausmateriaaleihin? Mielestäni myös Suomessa pitäisi säätää laki, joka yksiselitteisesti kieltää turhat pakkaukset. Kaikkein kummallisinta on, että helposti rikkoutuvat tuotteet osataan usein jo pakata materiaalia säästäen käyttäen esimerkiksi ilmaa pehmusteena.